|
Vörösboros vaddisznópörkölt bográcsban receptHozzávalók:
Elkészítés:A felaprított hagymát olajon párold meg, majd szórd rá a feldarabolt zöldségeket, és fedő alatt párold tovább. Mikor eltűnt a leve, add hozzá a kockákra vágott húst. Sózd, hintsd meg fűszerpaprikával, és ismét várd meg, amíg elfő a leve. Ha ez megtörtént, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön, rázogatva főzd tovább. Ha a hús már majdnem puha, kevés liszttel, vörösborral és a majoránnával készíts habarást, és sűrítsd be a pörköltet. Rottyants rajta egyet, és tálalhatod. Vörösboros marhapörkölt bográcsban receptHozzávalók:
Elkészítés:A szalonnát kiolvasztom kis tűzön, majd a hagymát megpuhítom-pirítom rajta. Leveszem a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát szórok rá. A 2*2 centisre vágott húst beleteszem, és fehérre pirítom, majd felöntöm vízzel és a bor 3/4-ével, úgy, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a kis kockára vágott paradicsomot, sárga- és fehérrépát, a paprikát. Fűszerezem borssal, Erős Pistával, nagy adag kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Ha a hús 2/3-ra főtt(2 óra), megsózom, de nem szabad előbb, mert a hús meg keményszik. Hozzáadom a vékonyra vágott gombát, és után ízesítem. Az elfőtt levet a maradék borral és vízzel pótolom. A végén lesütöm szaftjára. Főtt burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálalom. Tiszai halászlé receptHozzávalók 4 személyre:
Elkészítés:A halféléket (ha nem konyhakész, hanem élő halat vásárolunk)
megtisztítjuk, a pikkelyeket lekaparjuk, a zsigereiket, belsőségeiket
kiemeljük a hasüregükből, kívül-belül alaposan megmossuk.
A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük.
A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük.
A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a
zöldpaprikát megmossuk. Somogyi tarhonyás, huszár bográcsosHozzávalók:
Elkészítés:Bográcsban a házi tarhonyát szárazon megpirítjuk, majd egy másik edénybe átöntjük. A bográcsba szalonnás pörköltalapot készítünk, ebbe kerül a kocka sertéshús, erdei gomba, zöldpaprika. Fűszerezzük és kevés víz hozzáadásával félpuhára pároljuk. Ezután tesszük rá a pirított tarhonyát és a kockára aprított burgonyát. Annyi vizet öntünk rá, hogy mire megpuhul, lé ne legyen rajta! Tartalmas, különleges egytálétel! Igazi huszáros! Sertéspörkölt receptHozzávalók:
Elkészítés:A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Galuskával tálalom. Pusztapörkölt receptHozzávalók:3 kg csölökhús kis darabokra vágva
Elkészítés:A zsíron üvegesre párolom a finomra vágott hagymát, megszórom a paprikával és beleforgatom a megmosott húst. Sózom, majd köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezem. Kissé megpirítom, majd kevés borral oltom el. Lefedve lassan párolom. Ha kell, egy kis vizet is öntök rá. Mielőtt a hús megpuhulna, beleteszem a megmosott, csíkokra vágott paradicsomot és paprikát. Arra folyamatosan ügyelek, hogy csak éppen, hogy legyen lé a húson. Köretként sós burgonyát, pirított burgonyát, vagy pásztortarhonyát kínálok mellé. Pásztortarhonya bográcsban receptHozzávalók:
Elkészítés:A bográcsban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, beletesszük
a hagymát, és megpirítjuk. Palócleves bográcsban receptHozzávalók 8 személyre:
Elkészítés:A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húst megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a húst, megpaprikázzuk, sóval, köménnyel, babérlevéllel ízesítjük, és kevés vizet öntve rá, megpároljuk. A zöldbabot és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, a babot kisebb darabokra, a burgonyát kockákra vágjuk. Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldbabot és a burgonyát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és készre főzzük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Átforraljuk, és azon melegében tálaljuk. Marhapörkölt bográcsban receptHozzávalók:
ElkészítésA bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Lecsó bográcsban recepthozzávalók:
Elkészítés: Mossa meg a zöldségeket. Vágja félbe a vöröshagymát és szeletelje fel. Kockázza fel a szalonnát. Karikázza fel a zöldpaprikát. Vágja gerezdekre a paradicsomot. Karikázza fel a kolbászokat. Tegye a bográcsba a szalonnát és kis lángon süsse ki a zsírját. Dobja a szalonnára a hagymát és pirítsa pár percig. Adja hozzá a paradicsomot és sózza meg. Amikor a paradicsom levet eresztett adja hozzá a zöldpaprikát és a kolbászokat is. Forrástól számítva főzze 15-20 percig. Ízesítse sóval és borssal. Tálalja forrón, kínáljon hozzá friss kenyeret. Körömpörkölt bográcsban receptHozzávalók:
Elkészítés:A megtisztított sertéslábakat, csülköt kiáztatjuk. A bográcsba zsírt teszünk, és a feldarabolt hagymát világossárga színűre pirítjuk, kevés borsot és pirospaprikát szórunk bele. (Ha mindenki kedveli, csípős paprikát is tehetünk hozzá. ) Mindezt összekeverjük, és hozzáadjuk a feldarabolt sertéshúst. Vízzel felöntjük úgy, hogy bőségesen ellepje a bogrács tartalmát. Megsózzuk. Fövés közben pótoljuk rendszeresen a vizet mindaddig, míg a hús megpuhul. Ha a hús megfőtt, akkor már csak sütjük tovább, és kb. 15 perccel a bogrács levétele előtt 1 - 2 dl vörösborral meglocsoljuk. Jókai bableves receptHozzávalók:
Elkészítés:A babot megmosom és előző este beáztatom. Kevés zsíron megpirítom a karikára vágott gyökérféléket. Mikor barna, hozzáteszem a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint kevés sóval főzöm. Időközben a kolbászt a zsírban megsütöm, kiveszem a zsírból, majd vékony szeletekre vágom. Mikor a bab puha, a kolbász sütőzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítek. A végén megszórom paprikával és vágott petrezselyemmel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverem a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefőzöm a csipetkét és a kolbászt. Tálalás előtt a csülköt kis darabokra vágom és fölé merem a forró levest. Az asztalnál mindenki utána ízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel. Hallecsó bográcsban receptHozzávalók:2 kg hal (süllő, csuka, harcsa), Elkészítés:A bográcsban felolvasztjuk a zsírt, s beleszórjuk a karikákra vágott v. hagymát és a karikára szeletelt zöldpaprikát, lassú tűzön megpuhítjuk. Amikor már kezd puhulni a paprika, hozzáadjuk a paradicsomot és az egészben hagyott csöves paprikát is. Amikor mindez megfőtt, hozzátesszük a haldarabokat. Ha szükséges, még sót is tehetünk rá. Bő fél órát főzzük, ügyelve arra, hogy szaftja sűrű, bőséges legyen. Gulyásleves bográcsban receptGulyásleves hozzávalók 6-10 személyre:
A gulyásleves elkészítése:A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apróhúst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva - rövid lében párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és köményt. Ekkor alapozzuk meg a gulyásleves fokhagymás ízét. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a karikákra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli is megpuhul. Az utolsó néhány percre vesd bele a csipetkét, hogy az is puhára főjön. (Tálalás előtt célszerű a leves tetejéről leszedni a felesleges zsírt.) Finom, puha kenyérrel javasolom az elkészített gulyásleves tálalását. A tányért az első tálalás után ne vegyül le az asztalról, mert szinte garantált a második gulyásleves adag fogyasztása! Jó étvágyat a gulyásleveshez! :) Bográcsos szarvas pörkölt receptHozzávalók:
Elkészítés:A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort. Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon. A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban) Bográcsos betyárlevesHozzávalók:20 dkg sertéscomb Elkészítés:A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A húst felkockázzuk 4 cm-re. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és kockázzuk. Olajat hevítünk, a hagymát ezen kevés sóval megpirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és vízzel felöntjük, nehogy a paprika megkeseredjen. Fedő alatt pároljuk tovább félig, azután rádobjuk a kockázott zöldségeket, majd pár perccel később a burgonyát és zöldborsót. Amikor a hozzávalók megfőttek, megszórjuk finomra vágott kaporral. Bakonyi betyárleves receptHozzávalók:40 dkg borjúcomb
ElkészítésAz apró kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítom, hozzáadom az apróra vágott hagymát, pár percig pirítom, majd hozzáadom a 2x2 centis kockákra vágott húst. Sózom, borsozom és félpuhára párolom. Utána hozzáadom a kockákra vágott leveszöldséget és tovább főzöm. Mikor megpuhult, hozzáadom a felkockázott gombát, paprikával fűszerezem és belekeverem a tejfölt. A végén hozzáadom az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a felcsíkozott zöldpaprikát és paradicsomot. Levesbetétként csipetkét főzök bele.
Forrás: bogracsoljunk.com |