Vörösboros vaddisznópörkölt bográcsban recept

Hozzávalók:

  • 1 kg vaddisznóhú s
  • 3-4 fej vöröshagyma
  • 2-3 paradicsom
  • 2-3 paprika
  • 2 sárgarépa
  • pirospaprika
  • majoránna
  • száraz vörösbor
  • liszt
  • olaj

Elkészítés:

A felaprított hagymát olajon párold meg, majd szórd rá a feldarabolt zöldségeket, és fedő alatt párold tovább. Mikor eltűnt a leve, add hozzá a kockákra vágott húst. Sózd, hintsd meg fűszerpaprikával, és ismét várd meg, amíg elfő a leve.

Ha ez megtörtént, öntsd fel annyi vízzel, hogy ellepje, és lassú tűzön, rázogatva főzd tovább. Ha a hús már majdnem puha, kevés liszttel, vörösborral és a majoránnával készíts habarást, és sűrítsd be a pörköltet.

Rottyants rajta egyet, és tálalhatod.

Vörösboros marhapörkölt bográcsban recept

Hozzávalók:

  • 2 kg marhacombhoz:
  • 3 paprika,
  • 3 paradicsom,
  • 2 sárgarépa,
  • 2 fehérrépa,
  • 0,8 kg gomba,
  • 4 dl vörösbor,
  • só,
  • bors,
  • fokhagyma,
  • szalonna,
  • 1 nagy hagyma,
  • 1-2 babérlevél,
  • kakukkfű,
  • pirospaprika

Elkészítés:

A szalonnát kiolvasztom kis tűzön, majd a hagymát megpuhítom-pirítom rajta. Leveszem a bográcsot a tűzről, és ha kihűlt, 2 kiskanál pirospaprikát szórok rá. A 2*2 centisre vágott húst beleteszem, és fehérre pirítom, majd felöntöm vízzel és a bor 3/4-ével, úgy, hogy éppen ellepje. Hozzáadom a kis kockára vágott paradicsomot, sárga- és fehérrépát, a paprikát. Fűszerezem borssal, Erős Pistával, nagy adag kakukkfűvel, apróra vágott fokhagymával és a babérlevéllel. Ha a hús 2/3-ra főtt(2 óra), megsózom, de nem szabad előbb, mert a hús meg keményszik. Hozzáadom a vékonyra vágott gombát, és után ízesítem. Az elfőtt levet a maradék borral és vízzel pótolom. A végén lesütöm szaftjára. Főtt burgonyával vagy ropogós kenyérrel tálalom.

Tiszai halászlé recept

Hozzávalók 4 személyre:

  • 50 dkg apróhal
  • 1 db 1-1,2 kg-os ponty
  • 1 nagy fej hagyma
  • 1 paradicsom
  • 1 hegyes-csípős zöldpaprika
  • 1 evőkanál édes-nemes pirospaprika
  • cseresznyepaprika

Elkészítés:

A halféléket (ha nem konyhakész, hanem élő halat vásárolunk) megtisztítjuk, a pikkelyeket lekaparjuk, a zsigereiket, belsőségeiket kiemeljük a hasüregükből, kívül-belül alaposan megmossuk. A halvért felfogjuk, az esetleges haltejet és ikrát félretesszük. A ponty fejét és farkát leválasztjuk, a törzset felszeleteljük. A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A paradicsomot és a zöldpaprikát megmossuk.
Az apró halakat, a ponty fejét és farkát nagyobb lábasba tesszük, hozzáadjuk a hagymát, a felfogott halvért, majd felöntjük annyi hideg vízzel, hogy a halakat éppen csak ellepje, és kb. egy órán át lassú forralással főzzük-pépesítjük. A paradicsomot meghámozzuk és felaprózzuk. A halszeleteket kissé besózzuk, felhasználásig hidegen tartjuk. Sűrű szövésű szitán átszűrjük a hallét, majd felöntjük 1 l hideg vízzel, és felforraljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a paradicsomot, ízlés szerint eltördelt cseresznyepaprikát, végül a halszeleteket, az ikrát és/vagy a haltejet, és fedő alatt, mérsékelt tűzön 10-15 percig – puhulásig – főzzük. Kavargatni nem szabad, mert a halhús törékeny, csak az edényt rázogassuk! A kész levest lehetőleg a főzőedényben tálaljuk, vagy nagyon óvatosan levesestálba szedjük, nehogy összetörjön a halhús. A csípős-hegyes zöldpaprikát felkarikázzuk, és külön tálkában kínáljuk.

Somogyi tarhonyás, huszár bográcsos

Hozzávalók:

  • 50 dkg sertés lapocka
  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zöldpaprika
  • 25 dkg házi tarhonya
  • 3-4 db burgonya
  • 15 dkg erdei gomba
  • só, fűszerpaprika, őrölt bors, kakukkfű.

Elkészítés:

Bográcsban a házi tarhonyát szárazon megpirítjuk, majd egy másik edénybe átöntjük. A bográcsba szalonnás pörköltalapot készítünk, ebbe kerül a kocka sertéshús, erdei gomba, zöldpaprika. Fűszerezzük és kevés víz hozzáadásával félpuhára pároljuk. Ezután tesszük rá a pirított tarhonyát és a kockára aprított burgonyát. Annyi vizet öntünk rá, hogy mire megpuhul, lé ne legyen rajta! Tartalmas, különleges egytálétel! Igazi huszáros!

Sertéspörkölt recept

Hozzávalók:

  • 1 kg lapocka
  • 5 dkg zsír vagy olaj
  • 2 nagy fej hagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 3 ek házi paprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom

Elkészítés:

A zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a pirospaprikát és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. (vizet csak szükség esetén és nagyon keveset teszek bele). Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát. Galuskával tálalom.

Pusztapörkölt recept

Hozzávalók:

3 kg csölökhús kis darabokra vágva

  • 8 dkg zsír
  • 30 dkg hagyma
  • 2 dkg fokhagyma
  • 4 g köménymag
  • 3 dkg fűszerpaprika
  • 5 dkg só
  • fél kg zöldpaprika
  • 40 dkg paradicsom
  • fél liter száraz vörösbor.

Elkészítés:

A zsíron üvegesre párolom a finomra vágott hagymát, megszórom a paprikával és beleforgatom a megmosott húst. Sózom, majd köménnyel és zúzott fokhagymával fűszerezem. Kissé megpirítom, majd kevés borral oltom el. Lefedve lassan párolom. Ha kell, egy kis vizet is öntök rá. Mielőtt a hús megpuhulna, beleteszem a megmosott, csíkokra vágott paradicsomot és paprikát. Arra folyamatosan ügyelek, hogy csak éppen, hogy legyen lé a húson. Köretként sós burgonyát, pirított burgonyát, vagy pásztortarhonyát kínálok mellé.

Pásztortarhonya bográcsban recept

Hozzávalók:

  • 25 dkg kolbász
  • 50 dkg tarhonya
  • 15 dkg füstölt szalonna
  • 1 vöröshagyma
  • pirospaprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 3 burgonya
  • 2 paradicsom

Elkészítés:

A bográcsban kiolvasztjuk a kockára vágott szalonnát, beletesszük a hagymát, és megpirítjuk.
Hozzáadjuk a kézi tarhonyát, és keverés közben megpirítjuk. Megszórjuk a fűszerpaprikával, felöntjük a tarhonya térfogatána
k kétszeresének megfelelő vízzel. Sózzuk, beletesszük a zúzott fokhagymát. Ezután már csak rázogatjuk a bográcsot. Beletesszük a kockára vágott burgonyát, a felkarikázott kolbászt, a darabokra vágott
paradicsomot. Készre főzzük. Amikor már megfelelő mennyiségű leve marad, akkor van kész.

Palócleves bográcsban recept

Hozzávalók 8 személyre:

  • 2 nagy fej vöröshagyma
  • 1,2 kg birkahús
  • 4 evőkanál olaj
  • 2 evőkanál pirospaprika
  • 2 teáskanál őrölt köménymag
  • 80 dkg zöldbab
  • 2 babérlevél
  • 50 dkg burgonya
  • 2 evőkanál liszt
  • 4 dl tejföl

Elkészítés:

A hagymát meghámozzuk, apróra vágjuk. A húst megtisztítjuk, megmossuk, kockákra vágjuk. Felforrósítjuk az olajat, megfonnyasztjuk benne a hagymát. Rádobjuk a húst, megpaprikázzuk, sóval, köménnyel, babérlevéllel ízesítjük, és kevés vizet öntve rá, megpároljuk. A zöldbabot és a burgonyát megtisztítjuk, megmossuk, a babot kisebb darabokra, a burgonyát kockákra vágjuk. Ha félig megpuhult a hús, hozzáadjuk a zöldbabot és a burgonyát. Felengedjük annyi vízzel, amennyi bőven ellepi, és készre főzzük. A lisztet elkeverjük a tejföllel, és behabarjuk vele a levest. Átforraljuk, és azon melegében tálaljuk.

Marhapörkölt bográcsban recept

Hozzávalók:

  • 1 kg lábszár
  • 5 dkg zsír vagy olaj
  • 3 nagy fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db pirospaprika
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • köménymag

Elkészítés

A bogrács alján a zsírban aranysárgára pirítom az apróra vágott hagymát, majd beleforgatom a felkockázott húst. Sózom, majd időnként kevergetve saját levében pörkölöm. Mikor zsírjára sült rászórom a paprikát és egy kevés vizet. Rászórom a köménymagot és állandóan ügyelve arra, hogy le ne égjen, félpuhára párolom. Ekkor belekarikázom a paprikát, a paradicsomot és beleteszem a zúzott fokhagymát.

Lecsó bográcsban recept

hozzávalók:

  • 1 szál kolbász (füstölt)
  • 4 szál kolbász (főző)
  • 100 g füstölt szalonna
  • 1 kg zöldpaprika
  • 1 kg paradicsom
  • 3 fej vöröshagyma
  • fekete bors (őrölt)

Elkészítés:

Mossa meg a zöldségeket. Vágja félbe a vöröshagymát és szeletelje fel. Kockázza fel a szalonnát. Karikázza fel a zöldpaprikát. Vágja gerezdekre a paradicsomot. Karikázza fel a kolbászokat. Tegye a bográcsba a szalonnát és kis lángon süsse ki a zsírját. Dobja a szalonnára a hagymát és pirítsa pár percig. Adja hozzá a paradicsomot és sózza meg. Amikor a paradicsom levet eresztett adja hozzá a zöldpaprikát és a kolbászokat is. Forrástól számítva főzze 15-20 percig. Ízesítse sóval és borssal. Tálalja forrón, kínáljon hozzá friss kenyeret.

Körömpörkölt bográcsban recept

Hozzávalók:

  • 1.5 kg sertéscsülök és - láb
  • 2 - 3 evőkanál zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 kk. pirospaprika
  • csípős paprika
  • 1 mk. bors
  • 1 - 2 dl vörösbor

Elkészítés:

A megtisztított sertéslábakat, csülköt kiáztatjuk. A bográcsba zsírt teszünk, és a feldarabolt hagymát világossárga színűre pirítjuk, kevés borsot és pirospaprikát szórunk bele. (Ha mindenki kedveli, csípős paprikát is tehetünk hozzá. ) Mindezt összekeverjük, és hozzáadjuk a feldarabolt sertéshúst. Vízzel felöntjük úgy, hogy bőségesen ellepje a bogrács tartalmát. Megsózzuk. Fövés közben pótoljuk rendszeresen a vizet mindaddig, míg a hús megpuhul. Ha a hús megfőtt, akkor már csak sütjük tovább, és kb. 15 perccel a bogrács levétele előtt 1 - 2 dl vörösborral meglocsoljuk.

Jókai bableves recept

Hozzávalók:

  • 18 dkg szárazbab
  • 1 főtt füstölt csülök
  • 10 dkg sárgarépa
  • 8 dkg petrezselyemgyökér
  • babérlevél
  • fokhagyma
  • 15 dkg zöldpaprika
  • 7 dkg paradicsom
  • 30 dkg füstölt kolbász
  • 2+4 dkg zsír
  • 3 dkg liszt
  • 3 dkg hagyma
  • 5 g fűszerpaprika
  • petrezselyemzöld
  • 1,5 l tejföl
  • 3 dkg liszt
  • csipetke.

Elkészítés:

A babot megmosom és előző este beáztatom. Kevés zsíron megpirítom a karikára vágott gyökérféléket. Mikor barna, hozzáteszem a babot az áztatóvízzel együtt, hozzáöntöm a csülök főzőlevét, majd babérlevéllel, kevés fokhagymával, apró kockákra vágott paprikával és paradicsommal, valamint kevés sóval főzöm. Időközben a kolbászt a zsírban megsütöm, kiveszem a zsírból, majd vékony szeletekre vágom. Mikor a bab puha, a kolbász sütőzsírjából liszttel és apróra vágott hagymával világos rántást készítek. A végén megszórom paprikával és vágott petrezselyemmel. Mikor a rántással felforrt a leves, belekeverem a kevés liszttel elkevert tejfölt. Végezetül belefőzöm a csipetkét és a kolbászt. Tálalás előtt a csülköt kis darabokra vágom és fölé merem a forró levest. Az asztalnál mindenki utána ízesítheti ecettel, vagy tárkonyecettel.

Hallecsó bográcsban recept

Hozzávalók:

2 kg hal (süllő, csuka, harcsa),
1 ek zsír,
10 közepes fej v. hagyma,
10-12 z. paprika,
4-5 paradicsom,
2-3 csöves paprika.

Elkészítés:

A bográcsban felolvasztjuk a zsírt, s beleszórjuk a karikákra vágott v. hagymát és a karikára szeletelt zöldpaprikát, lassú tűzön megpuhítjuk. Amikor már kezd puhulni a paprika, hozzáadjuk a paradicsomot és az egészben hagyott csöves paprikát is. Amikor mindez megfőtt, hozzátesszük a haldarabokat. Ha szükséges, még sót is tehetünk rá. Bő fél órát főzzük, ügyelve arra, hogy szaftja sűrű, bőséges legyen.

Gulyásleves bográcsban recept

Gulyásleves hozzávalók 6-10 személyre:

  • 50 dkg marhahús
  • 15 dkg vöröshagyma
  • 1 kg tisztított burgonya
  • 25 dkg zöldpaprika
  • 10 dkg paradicsom
  • 6 dkg zsír
  • 2 dkg pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma vagy 1 kiskanál fokhagymakrém
  • köménymag
  • csipetke

A gulyásleves elkészítése:

A vöröshagymát vágd apróra, lassú tűzön fonnyaszd meg a zsíron, majd szórd rá a pirospaprikát, keverd meg, s engedd fel 2-3 evőkanálnyi vízzel. Amikor a hagyma zsírjára pirult, tedd bele a kis kockákra vágott apróhúst, sózd meg, s néhányszor megkeverve lassan pirítsd megint zsírjára. Ezután a húst - kevés vizet hozzáadva - rövid lében párold majdnem puhára, közben add hozzá a pépszerűen finomra vágott fokhagymát és köményt. Ekkor alapozzuk meg a gulyásleves fokhagymás ízét. Amikor a hús már majdnem puha, pirítsd ismét zsírjára, add hozzá a kis kockákra vágott burgonyát, s addig pirítsd, amíg a krumpli üvegesedni kezd. Ekkor add hozzá a karikákra vágott zöldpaprikát, a paradicsomot, s öntsd fel 1,5-2,5 liter vízzel. Sózd, s főzd, míg a krumpli is megpuhul. Az utolsó néhány percre vesd bele a csipetkét, hogy az is puhára főjön. (Tálalás előtt célszerű a leves tetejéről leszedni a felesleges zsírt.) Finom, puha kenyérrel javasolom az elkészített gulyásleves tálalását.

A tányért az első tálalás után ne vegyül le az asztalról, mert szinte garantált a második gulyásleves adag fogyasztása! Jó étvágyat a gulyásleveshez! :)

Bográcsos szarvas pörkölt recept

Hozzávalók:

  • 60 dkg szarvas oldalas
  • 60 dkg comb
  • 10 dkg zsír
  • bors
  • őrölt kömény
  • egész bors
  • majoránna
  • 3 nagy vöröshagyma
  • 2-3 babérlevél
  • 1 zöldpaprika
  • 1 paradicsom
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 dl vörös bor

Elkészítés:

A húst letisztítjuk, inakat, hártyát leszedjük. A csontos részt összeaprítjuk kis darabokra, a színhúst vékony csíkokra vágjuk. Jól megmossuk, a csontszilánkokat kiválogatjuk. A bográcsot kikenjük vastagon disznózsírral, az oldalát is. Az alján egyenletesen elterítjük a csontos részt, az oldalát is körbe rakjuk. Fűszerezzük, sóval, borssal, őrölt köménnyel, majoránnával, kevés egész borssal. Következik a szálasra vágott hagyma, betakarjuk vele a húst. Ezután tesszük a tetejére a színhúst. Folytatjuk a fűszerezést, majd hagyma, hus, míg minden összetevő elfogy. Kb. 1 órai főzés után tesszük bele a babérlevelet, zöldpaprikát, paradicsomot, (vagy lecsót). Még egy kevés vizet aláöntve rotyogtatjuk. Mikor majdnem puha, hozzáadjuk a pirospaprikát, és vörösbort.

Fontos! Soha ne keverjük meg, hanem a bográcsot rázogatjuk, forgatjuk, hogy a csontos rész a bogrács falánál maradjon.

A hagymát nyersen rétegezzük, nem pirítjuk meg. Főtt burgonyával és puha, friss kenyérrel kínáljuk.(készíthetjük gáztűzhelyen is lassú főzéssel, kevergetés nélkül, nagy lábasban)

Bográcsos betyárleves

Hozzávalók:

20 dkg sertéscomb
10 dkg burgonya
10 dkg zöldborsó
másfél köteg kapor
1 fej vörös hagyma
1 db sárgarépa
1 db fehérrépa étolaj, fűszerpaprika, só

Elkészítés:

A hagymát megtisztítjuk, és finomra vágjuk. A húst felkockázzuk 4 cm-re. A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk és kockázzuk. Olajat hevítünk, a hagymát ezen kevés sóval megpirítjuk. Megszórjuk fűszerpaprikával, és vízzel felöntjük, nehogy a paprika megkeseredjen. Fedő alatt pároljuk tovább félig, azután rádobjuk a kockázott zöldségeket, majd pár perccel később a burgonyát és zöldborsót. Amikor a hozzávalók megfőttek, megszórjuk finomra vágott kaporral.

Bakonyi betyárleves recept

Hozzávalók:

40 dkg borjúcomb

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 15 dkg erdei gomba
  • 20 dkg leveszöldség
  • 15 dkg hagyma
  • 3 dl tejföl
  • 2 evőkanál liszt,
  • 1 csomó kapor
  • 1 paprika
  • 1 paradicsom
  • 1 csapott evőkanál paprika
  • 1 csapott evőkanál só
  • késhegynyi bors.

Elkészítés

Az apró kockákra vágott füstölt szalonnát megpirítom, hozzáadom az apróra vágott hagymát, pár percig pirítom, majd hozzáadom a 2x2 centis kockákra vágott húst. Sózom, borsozom és félpuhára párolom. Utána hozzáadom a kockákra vágott leveszöldséget és tovább főzöm. Mikor megpuhult, hozzáadom a felkockázott gombát, paprikával fűszerezem és belekeverem a tejfölt. A végén hozzáadom az apróra vágott kaprot. Hozzáadom a felcsíkozott zöldpaprikát és paradicsomot. Levesbetétként csipetkét főzök bele.

Forrás: bogracsoljunk.com